От два месеца заболеваемостта от грип у нас се повишава и

...
От два месеца заболеваемостта от грип у нас се повишава и
Коментари Харесай

Проф. Христова: Броят на заболелите от грип у нас ще расте, пикът - през януари

От два месеца заболеваемостта от грип у нас се покачва и към този момент е забележителна, разяснява пред NOVA NEWS проф. Ива Христова, шеф на НЦЗПБ.

По думите й  водещо заболяване е COVID-19, като сега се популяризира най-вече подвариантът на Омикрон. 

" Хората не се и имунизираха. Масово обаче вирусът не се прекарва тежко ", уточни проф. Ива Христова. Тя предложи на пациентите да се тестват. Препоръката й е, в случай че сме заболели от COVID-19, да си останем у дома за седмица, защото организмът има тази нужда и с цел да не заразяваме близките.

„ COVID-19 е измежду главните респираторни заболявания, които водят до хоспитализация, тъй като не при всички хора протича леко. Има редица затруднения, както от самия вирус, по този начин и вследствие на други болести “, разясни Христова. Тя е безапелационна, че вълната няма да доближи високите стойности от преди.

" За София заболеваемостта е над 60 на 100 000 души, а в по-малките градове - 30 на 100 000 ", разясни специалистът и добави, че сега COVID-19 постоянно протича с болки и инфектиране на гърлото.

" Дали ще продължи към долните дихателни пътища, дали ще засегне ушите и синусите, е въпрос на затруднение. Може да се стигне и до бактериална зараза, която да наложи приемането на антибиотици ", счита проф. Христова. Според нея грипът също към този момент е необятно публикуван и ще набира скорост. 

" Пикът на грипа ще настъпи в края на януари. Към момента заболелите са 125 на 10 000 души приблизително за страната. Очаква се броят им да скочи в пъти ", предвижда проф. Христова. Тя подсети, че при хората със признаци е значимо да се търси и лекарска помощ. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР